Na je dood nog iets terugdoen voor het milieu? Het kan met veraarden

Milieuvriendelijk alternatief voor begraven of cremeren

Als we een zekerheid hebben in het leven, is het dat we allemaal doodgaan. Maar wanneer dit gebeurt, zijn er maar weinig keuzes in waar ons lichaam naartoe gaat. En wat als dat allemaal niet goed voelt? Als het aan een nieuwe stichting ligt, is er dan nog een keuze: veraarden. ‘Zo kunnen we ook na de dood nog iets terugdoen voor de aarde’.

Annemarie Degens - 2 mei 2023 - Algemeen Dagblad

https://www.ad.nl/amersfoort/na-je-dood-nog-iets-terugdoen-voor-het-milieu

Bij veraarden wordt het lichaam van een overledene in een cocon gelegd met hierin een mengsel met onder andere hooi en stro en koolstof, de micro-organismen die zich in het lichaam bevinden zorgen voor het proces van transformatie. Na zo’n veertig dagen in de cocon is het lichaam gecomposteerd. Het eindresultaat is ongeveer honderdvijftig liter enorm voedzame aarde, goed om nieuwe bomen en planten op te laten groeien.

In Amerika en Duitsland gebeurt veraarden al langer. De Amerikaanse staat Washington werd in 2021 de eerste plek ter wereld waar veraarden mogelijk werd. Duitsland volgde vorig jaar: bij onze oosterburen is het sinds 2022 in de deelstaat Schleswig-Holstein mogelijk om te kiezen voor humaan composteren. Inmiddels zijn vier andere Duitse deelstaten ook geïnteresseerd in veraarden, dat bij hen Reerdigung heet.

Ik wilde het per se naar Nederland halen en heb inmiddels meer gelijkge­stem­den uit de uitvaart­bran­che om me heen verzameld die enthousi­ast waren
— Immanuel Baan

In Nederland moeten we er nog even op wachten. Op het moment behoort veraarden bij ons nog niet tot de opties, maar hier wil de stichting Veraarden graag verandering in brengen. De Amersfoortse uitvaartbegeleider Immanuel Baan, voorzitter van stichting Veraarden, kwam er vijf jaar geleden voor het eerst mee in aanraking, toen in Amerika veel studies naar het composteren van het lichaam gedaan werden. Hij besloot het naar Nederland te halen.

,,Ik heb contact gelegd met de partij die in Amerika onderzoek deed naar composteren. Helaas waren zij druk met hun eigen ontwikkelingen rond humaan composteren en liep dit contact spaak. Maar bij mij is het idee nooit weggegaan. Ik wilde het per se naar Nederland halen en had inmiddels meer gelijkgestemden uit de uitvaartbranche om me heen verzameld die enthousiast waren. Zo ontstond onze stichting.”

Vlnr: Susanne Duijvestein, Immanuel Baan, Evert de Niet, Jurrien Roossien en Marly van Lipzig. © Cees Wouda

Vlnr: Susanne Duijvestein, Immanuel Baan, Evert de Niet, Jurrien Roossien en Marly van Lipzig. © Cees Wouda

Contact met het Duitse bedrijf Meine Erde, dat de eerste locatie voor humaan composteren in Duitsland opende, leverde meer op. ,,Zij stonden enorm open voor het delen van hun kennis. Met een delegatie uit de uitvaartbranche zijn we in februari bij hen op bezoek gegaan. We kunnen alle onderzoeken die zij de afgelopen jaren gedaan hebben gebruiken om humaan composteren ook in Nederland mogelijk te maken.”

In ons land wordt de Wet op de Lijkbezorging geactualiseerd. Dit is de wet die in 1991 werd vastgelegd en waarin staat welke regels gelden voor wat er moet en mag gebeuren met het lichaam van een overleden persoon. Stichting Veraarden hoopt voor de herziening van deze wet het veraarden voldoende onder de aandacht te kunnen brengen, zodat het veraarden en andere vormen van lijkbezorging in de toekomst legale opties worden.

Met alle onderzoe­ken die gedaan zijn, de resultaten die we uit Duitsland hebben gekregen en het draagvlak dat er voor dit initiatief is denken we dat er een goed perspec­tief is voor legalisa­tie in Nederland
— Immanuel Baan

,,In 2020 is er al eens een adviesrapport uitgebracht over het toelaten van alternatieven voor cremeren en begraven, maar rond humaan composteren werd geconcludeerd dat er onvoldoende informatie beschikbaar was om het goed te kunnen beoordelen. Inmiddels ligt dit anders. Met alle onderzoeken die gedaan zijn, de resultaten die we uit Duitsland hebben gekregen en het draagvlak dat er voor dit initiatief is denken we dat er een goed perspectief is voor legalisatie in Nederland.”

Wanneer veraarden officieel een optie wordt in ons land, is er straks een keuze die, in tegenstelling tot cremeren en begraven, niet belastend is voor de aarde. ,,Beide opties hebben veel consequenties voor de natuur. Je zit met uitstoot, broeikasgassen, ruimtegebrek bij begraven… Bij composteren heb je praktisch geen energie nodig, er is geen uitstoot, er komen geen chemische stoffen aan te pas. Met veraarden kunnen we na ons leven iets terug doen voor de aarde.”

Wanneer veraarden een optie wordt in Nederland, is nog niet zeker. © Erik de Jonge

Vorige
Vorige

Stichting Veraarden zoekt bestuursleden voor onze groeiende organisatie

Volgende
Volgende

Nieuwe Stichting Veraarden wordt op 21 april gepresenteerd